Nooit te oud voor een beugel

Als volwassene hebt u misschien andere eisen  dan 'alleen maar' de tanden en kaken corrigeren. Zo kunt u er prijs op stellen,  dat de beugel niet zo zichtbaar is. Bij volwassenen gebruiken wij alleen  beugels die in de mond en niet deels er buiten moeten worden gedragen.  Keramische (“onzichtbare”) beugels gebruiken wij bewust niet omdat deze beugels  vaker stuk gaan waardoor de behandeling langer duurt. Ook zijn deze beugels  verre van onzichtbaar en geven van een afstand de indruk dat u uw tanden niet  heeft gepoetst.                   

Een van de grootste verschillen vergeleken met  de behandeling van kinderen, is dat de afwijkende stand van de kaken bij volwassenen  niet meer gecorrigeerd kan worden door gebruik te maken van de groei. Gelukkig  is dat ook niet altijd nodig. Wanneer ‘het probleem’ zich meer afspeelt op het  niveau van de tanden en kiezen is er geen wezenlijk verschil ten opzichte van  de behandeling van kinderen. Wanneer de afwijking zich ook bevindt in de stand  van de kaken, wordt de behandeling gecompliceerder. Omdat er bij volwassenen  geen groei meer  plaatsvindt, zal de  stand van de kaken door middel van een operatie gecorrigeerd kunnen worden. De  orthodontist werkt bij deze uitgebreide behandelingen zeer nauw samen met de  kaakchirurg. Voor meer informatie hierover zie de website van het UMCN.

Een van de voorwaarden voor een orthodontische  behandeling is echter wel dat het tandvlees helemaal gezond moet zijn en er  geen gaatjes of ontstekingen aanwezig zijn.

Wanneer u in het  verleden een beugel hebt gehad, maar dit niet het gewenste resultaat heeft gegeven  of het is weer scheef gaan staan, kan worden bekeken of een nieuwe behandeling  mogelijk is. In sommige gevallen kan de behandeling op een eenvoudige manier,  in andere gevallen zal (een deel van) de behandeling opnieuw moeten om het  gewenste resultaat te bereiken.