• Moet ik voor gewone controle ook nog naar de tandarts?
Ja, u moet gewoon naar de eigen tandarts voor controle. De orthodontist controleert wel op gaatjes maar de eigen tandarts is uiteindelijk degene die er ook voor zorgdraagt dat er iets aan gedaan wordt.

• Heb ik een verwijsbrief van de tandarts nodig als ik naar de orthodontist wil?
Nee, dat hoeft niet. U kunt zich ook zonder verwijsbrief aanmelden bij de orthodontist. Het is voor ons wel erg handig als u een verwijsbrief hebt. In een verwijsbrief staat vermeld wat er, volgens de tandarts, aan de hand is.

• Hoe lang duurt de behandeling?
Gemiddeld duurt een behandeling 2 jaar. Het corrigeren van de kaakstand neemt veel tijd in beslag. Daarna moeten vaak de tanden nog worden rechtgezet waardoor het geheel ongeveer 2 jaar duurt. De snelheid van behandeling hangt ook af van het voldoende dragen van de beugel en van de hoeveelheid groei. Dit betekent dat de behandeling dus zowel korter als langer dan de gemiddelde behandelduur kan uitpakken.

• Hoe lang is de wachtlijst bij orthodontist Reukers?
Orthodontist Reukers kent een beperkte wachtlijst. Wanneer u zich aanmeldt bij ons krijgt u binnen ongeveer een half jaar een afspraak voor een eerste consult. Als uw tandarts vindt dat er sprake is van een spoedindicatie dan kan de eerste afspraak eerder plaatsvinden.

• Hoe gaat het maken van een afspraak in zijn werk?
Na elke afspraak bij de orthodontist maakt u een nieuwe afspraak bij de secretaresse aan de balie. U krijgt dan een afspraakkaartje waarop de nieuwe afspraak genoteerd staat. We proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met het lesrooster, maar gezien het feit dat het merendeel van de patiënten schoolgaand is, is het onvermijdelijk dat er ook afspraken onder schooltijd plaatsvinden. De langere afspraken (plaatsen en verwijderen van de beugel, behandelplan maken en bespreken) plannen wij altijd op een ochtend, de controleafspraken doorgaans op de middag.

• Hoe vaak moet ik mijn tanden poetsen, als ik een beugel krijg?
De tanden moeten bij het dragen van een beugel bij voorkeur 3 keer per dag worden gepoetst. Wanneer je een beugel hebt is het poetsen lastiger en zal het dus meer aandacht verdienen dan normaal.

• Wat moet ik doen als mijn beugel kapot is?
Als de beugel kapot is, is het verstandig om meteen contact op te nemen. Dit is in het belang van de voortgang van de behandeling. Wanneer u op korte termijn al een afspraak hebt staan, meld dan toch altijd van tevoren dat er iets kapot is, zodat we extra tijd kunnen inplannen als we iets moeten repareren. De secretaresse kan bij spoed een afspraak geven zodat u eerder terecht kunt.

• Doet een beugel pijn?
De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in de mond zit. Dit kan in sommige gevallen zelfs pijnlijk zijn. Daarna raakt u eraan gewend, dan is het vreemde gevoel weg. Wanneer u de beugel gekregen hebt en bij elk vervolgbezoek, waarbij de beugel opnieuw wordt geactiveerd, kunnen de tanden en kiezen gevoelig zijn. Dat is gedurende een dag of drie normaal. Het kan dan nodig zijn om zacht voedsel te eten. Verder is het normaal dat tanden en kiezen los aanvoelen. In het begin moeten lippen, wangen en tong wennen aan een beugel. Wanneer u een vaste beugel hebt gekregen dan krijgt u wat was mee voor thuis. Deze was kunt u aanbrengen op delen van de beugel die scherp aanvoelen.

• Mag ik met een vaste beugel Cola drinken?
Als u een vaste beugel hebt, mag u in principe alles drinken. De beugel en de lijm lossen van cola niet op maar je tanden mogelijk wel! Dat heeft niets met de beugel te maken maar met het agressieve goedje dat cola is. Hoe langer het in contact is met de tanden des te meer zal het glazuur oplossen. U kunt beter anderhalve liter cola in 5 minuten opdrinken dan één glas sippen in een uur. Overigens kun je van dat eerste wel flink ziek worden. LET OP!! : Het bovenstaande geldt ook voor andere frisdranken, vruchtensappen en moderne drankjes als Breezers, smirnoff ice, pasoa diablo, en dergelijke. Ieder drankje dat een fris gevoel geeft, ook als het niet koud is, is zuur en dat tast de tanden aan.

• Kun je met een beugel alles eten?
Nee, met de beugel in kunnen geen dropjes, toffees en andere plakkerige dingen worden gegeten. Ook kauwgom kan beter niet worden genomen. De resten ervan gaan vastzitten op de beugel en die krijg je er heel lastig af. Ook moet je voorzichtig zijn met zuurtjes, noten en frisdrank. Je mag natuurlijk wel op een pepermuntje zuigen.

• Krijg ik van die witte vlekken op mijn tanden van de beugel?

Van de beugel krijg je géén witte vlekken op je tanden. Je krijgt wel witte vlekken van tandplak die op het tandoppervlak eromheen blijft zitten. Als je niet goed poetst blijft er tandplak op je tanden zitten. Deze tandplak zit dan precies daar waar de beugel niet zit, om de brackets heen dus. Als de plak te lang blijft zitten ontkalkt daar je glazuur. In het begin is dit een witte vlek. Later wordt het zelfs een gat. Zorgvuldig schoonhouden is de enige echte remedie. Fluoride spoelen maakt je glazuur wat sterker. In één geval kun je wel witte vlekken krijgen. Dit is als het slotje (bracket) of de ring (band) loszit en deze niet weer vast wordt gezet. Tandplak komt dan onder de bracket of band. Hier kun je dat niet weg poetsen. Controleer, door eraan te voelen, dagelijks of alle brackets en banden nog vast zitten!! Zit er een los bel dan de praktijk.

• Op welke leeftijd kan het beste met een beugel worden begonnen?
Als het leuk is om een beugel te dragen en er nog flink wat groei en gebitsontwikkeling voor de boeg is. Dat is ongeveer in groep 7 en 8 van de basisschool. Jonger starten heeft meestal niet veel zin. Alleen als de tanden zo ver naar voren staan dat er steeds tegenaan gestoten wordt en tanden beschadigd raken, of als er gepest wordt met de stand van het gebit, of als er een zogenaamd 'centenbakje' (een onderkaak die de bovenkaak voorbij groeit) ontstaat, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen. Kinderen die een schisis (hazenlip) hebben, moeten vaak al veel eerder beginnen met hun langdurige orthodontische behandeling.

• Moet het gebit uitgewisseld zijn om te beginnen met een beugel?
Nee, dat hoeft helemaal niet. Bij veel correcties is groei nodig van het gezicht en van de kaken. Soms is het wisselen pas klaar, als die groei al grotendeels achter de rug is. In dat geval zou het jammer zijn om pas na het wisselen te starten met de behandeling. Want dan zijn de mogelijkheden die de groei zou kunnen bieden niet meer te gebruiken. Als een latere start in een bepaald geval handiger is, zal de orthodontist dat wel vertellen. De orthodontist ziet liever 10 kinderen te jong op een eerste consult dan 1 te oud.

• Moet een buitenboordbeugel ook op school gedragen worden?
Dat ligt eraan, maar meestal niet. In onze praktijk laten we buitenbeugels (headgears) 16 uren per etmaal dragen. Dat komt er op neer dat de buitenboordbeugel in moet zodra je uit school komt en daarna gedurende de hele avond en nacht gedragen moet worden. Dus bijvoorbeeld ook onder het huiswerk maken, televisie kijken en als je slaapt.

• Welke beugel krijg je?
Er zijn verschillende soorten beugels. Een slotjesbeugel bijvoorbeeld, die zit aan je tanden vast. Soms zit daar een buitenboordbeugel bij, die zit vast met een band om je achterhoofd of nek. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen, of hoef je hem alleen maar 's nachts in. Het hangt er allemaal van af hoe scheef je tanden en kiezen staan en wat er voor nodig is om ze op de goede plek te krijgen. Dat is bij iedereen natuurlijk weer anders. De orthodontist bekijkt welke beugel voor jou het beste is en wanneer je die beugel moet dragen.

• Is elke gebitsafwijking met een beugel te verhelpen?
Nee. Er kan heel wat, maar de mogelijkheden zijn beperkt door de kwaliteit van het gebit, door de groei als die er nog is, door het groeipatroon, enzovoort. Verder is de medewerking van groot belang.

• Hoe vaak moet ik nog terug komen nadat de beugelbehandeling klaar is?
Na de actieve behandeling en de retentie fase zijn er nog enkele controles. Deze zijn nodig om te kijken of het draadje vast zit en of alles nog goed staat.